Bästa bältesstolen

Bästa bältesstolen 2019

När det kommer till att åka med barn i bil finns det inget viktigare än hög säkerhet. Den bästa bältesstolen gör färden både mer bekväm och säker. När ditt barn har blivit fyra år är det dags att börja använda bältesstol. I en bältesstol eller på bälteskudde åker barnet framåtvänt. Bältesstolen används för att barnet skall komma upp från sätet i ”rätt position” så att bältet hjälper och är säkert istället för att skada, det är väldigt viktigt att barnet sitter rätt för att just bältet inte skall skada vid hårda inbromsningar. Bältet skall sitta rätt, dvs nära halsen över axeln, bröstbenet och ner över låren. Det får inte sitta över magen. Om man läser NTFs rekommendationer så rekommenderar dem att om ditt barn skall åka bil så skall barnet sitta på bälteskudde eller i bältesstol tills de är 10-12 år gamla(Det är läkare och forskare som kommit fram till detta).

I vårt test av bältesstolar för barn har vi utsett en vinnare – bästa bältesstolen i varje priskategori. Det finns 3 kategorier. Dem är lyx, mellan och budget. Det är inte lätt att välja produkter till sitt barn, man är kluven. Vi förstår det då vi också har barn och anledningen att vi startade Babydrömmen var just att hjälpa andra välja de bästa produkterna för vi vet hur viktigt det är! Denna guide kommer göra ditt köp av bältesstol så mycket lättare och vi hoppas kunna hjälpa dig att välja det bästa och säkraste för ditt barn.

Babydrömmen’s bästa köp

Vilken är den bästa bältesstolen? Det ger vi svar på här med säkerheten i fokus. Nedan finner du resultatet av våra tester och de produkterna som vi utsåg som ”bäst i test” för varje priskategori. Lyx = Grön, Mellan = Gul, Budget = Röd.

Lyx
Mellan
Budget

Bältesstol eller bälteskudde?

Den största skillnaden mellan en bältesstol och en bälteskudde(Se bästa bälteskudden) är att bältesstolen har ett ordentligt ryggstöd, det har inte bälteskudden. Om barnet inte når upp till eller om platsen saknar nackstöd är bältesstolen det absolut bästa valet. Forskare och läkare har kommit fram till att de är lika säkra så länge bältet sitter rätt på ditt barn. Bältesstolen har fler fördelar och anses vara bättre vi längre färd, framförallt om barnet somnar så ger den ett säkrare och bättre stöd. Tänk dock på att barnet alltid skall sitta bakåtlutad mot bältesstolens ryggstöd, det är därför viktigt med passformen och att den inte är en för klumpig modell. Vår rekommendation är att du väljer bältesstol istället för bälteskudde.

Forskningen kring barnets färd i bil med bältesstol

Det har forskats en hel del kring säkerheten för barnets färd i bilen. Studien och forskningen visar att barn under 12 år som enbart färdats med bälte råkade ut för fler skador än de som satt i bältesstol. Framförallt bukskador. (Jakobsson, Isaksson-Hellman & Lundell 2005). Det sägs att skadorna reduceras med 55% vid användning.

Montering

En bältesstol behöver inte monteras utan den placeras helt enkelt i sätet. Läs alltid den medföljande manualen till produkten du har köpt. Det viktigaste och det som också är vanligast att man gör fel med är bältets placering. Var därför noga med hur du knäpper bältet över ditt barn och se till att det är över axeln och inte under. Bältet skall inte sitta över magen.